• Friskrivning, PUL & kommentarer

  På denna blogg representeras mina personliga åsikter, vilka inte nödvändigtvis sammanfaller med de åsikter som organisationer som jag är verksam inom framför.

  Publicering görs med journalistiskt syfte i enlighet med SFS 1998:204.

  Vill du kommentera inläggen rekommenderar jag att du först läser Debattreglerna. För den som önskar kommentera helt anonymt ställs krav på saklighet och resonemang. Den håller sig på en osaklig eller oförskämd nivå, får i alla fall besvära sig med att lämna relevanta kontaktuppgifter.
 • Senaste kommentarer

 • Senaste inläggen

 • Top Posts

 • Meta

 • Arkiv

 • Annonser

Presentation

Skribenten

Bloggen

Sophia Blomqvist

Sophia Blomqvist

Läser vid Affärsjuridiska programmet med Europainriktning, inriktning tyska. Livet har resulterat i en och annan avväg från bl.a. examen, men det har å andra sidan erbjudit en möjlighet till en bredare examen i livets skola.

Bor i Linköping med min drömprins och fyra katter och bloggar här om samhälle och politik ur ett liberalt perspektiv.

Älskar engagemang och människor som tycker att tänkade är en bra hobby. Integritet, humor och stringens är bra egenskaper. Få saker skrämmer mig så fasligt som fegisar och rädda djur. Men mest fegisar. För deras agerande kan inte förutses och blir gärna elakare än de tänkt.

Ränner gärna på auktioner men samlar mest på kläder och gamla vänner. Kläderna bor, där garderoberna inte räckte till, i förråd, medan vännerna inte ens fick plats där utan har stuvats undan i olika delar av världen.

Har arbetat som hotellreceptionist, butiksbiträde, biträdande butikschef, vikarierande ledarskribent och debattredaktör (Corren) samt är en rutinerad föreningsordförande och organisatör.

Mail: sophia [at] dexion [punkt] org (tillfälligt tekniskt strul – gmail.com, namn: dexionblogg fungerar så länge).
Instant Messaging:
GTalk: dexionblogg [at] gmail.com
MSN: sopto_ingvarsdotter@hotmail.com
ICQ: 173623208

Bloggen

Dexion loggaBloggen startades ursprungligen med tanken att det skulle bli en föreningsblogg. Så blev det dock inte, men namnet var taget och med Föreningen Dexion i träda fick det rulla på. Nu kan man nog säga att det rullat bortom all återvändo.
Föreningen Dexions hemsida återfinner den nostalgiske eller nyfikna här.

I bloggens bildhuvud (stämmer inte nu när den tillfälliga FRA-headern är uppe) återfinns lite ansikten som på ett eller annat sätt kan hållas ansvariga för denna bloggs existens. Från vänster

 • Frihetsgudinnan, stod modell för Dexia (Föreningen Dexions logga och maskot) när föreningen startade.
 • Dexia. Många som var aktiva vid föreningens grundande hade delfinen som favoritdjur. Delfinen är intelligent, snäll och i sitt naturtillstånd även fri. Det faktum att föreningens lokal (Delfinariet) var inhyst i en gammal tvättstuga utan annat än gluggar till fönster gjorde att parallellerna till en bassäng var lätt att göra. Tillika var det många som kände sig instängda i den trånga bassäng som i dagligt tal kallas Socialdemokraternas Sverige.
 • Arthur Key, en god vän till Morfar, familjen och mig. Han var aktiv i Högerpartiet, sedermera moderaterna och arbetade på NTs korrekturavdelning. I många år skrev Arthur i NT under pseudonymen ”sir Arthur”. Vid en middag med min släkt hade jag sir A till bordet. Samtalet kom in på Pride och homosexualitet och efter en del inte allt för upplysta kommentarer frågade jag den strikt konservative sir A, vars livskamrat Gunilla dessutom är katolik, hur han tänkte i frågan. Arthur svarade att hur mycket han än önskade att han var kronan på verket, så ansåg han inte att han var det, och därmed heller inte att hans värderingar borde ligga till grund för hur andra levde sitt liv. Jag tror att det var efter det som jag svängde från att kalla mig konservativ till att gå allt mer åt det liberala hållet.
 • Olof Palme. Det känns som att när det inte var Vilse i pannkakan eller Lillstrumpan på TV så stod Palme där och agiterade under min barndom. Hade TV:n haft öron så hade de sannolikt trillat av efter mina svar in i TV-rutan. Palme var socialdemokrat och det var de som såg till att min skola (Rudolf Steiner i Norrköping) inte fick pengar till sin undervisning. Det hade jag koll på. I Sverige skulle vi nämligen alla gå i samma jämlika skola, sa Palme. Men Waldorfelevernas föräldrar fick ändå via skatten ”nöjet” att bekosta även den undervisning som barnen på kommunala skolan fick. Palme skickade sina söner till privatskola utomlands… Jag var inget stort fan av Palme, men han skapade engagemang.
 • Thatcher. Vem lyckades växa upp 80-talet utan att påverkas av denna kvinna?
 • Karl-Gerhard. I Karl-Gerhards musik lärde jag mig att uppskatta politisk satir och människor som briljerar med sina kunskaper. Han lär ha skapat enligt mottot att det inte var han som skulle sänka sig till folks kunskaps nivå, utan folk som fick lära upp sig om de inte förstod hans texter. Stilig är han också.
 • Ayn Rand. På inom MUF-Norrköping var det lite mobbningskultur på den tiden (-90-talet) gentemot den som inte läste/uppskattade Rand. Well I did’nt. Tog mig dock för att läsa Atlas shrugged i orginal för några år sedan och fascinerades av så mycket. Allt från förmågan att sammanfatt en filosofi i skönlitterär form, till att få gamla grubblerier lösta med hjälpa av någon annans tankar. Långsiktig egoism, det är min grej och formuleringen av den har jag Rand att tacka för.
 • Morfar. Mannen lärde mig svära, få all tänkbar el att explodera och att sätta knivar, yxor i slumpartade delar av kroppen samt att uppskatta feminina kvinnor och vackra kläder. Jag har övergått från el till att få oliktänkande att explodera istället. Morfar insåg tack och lov inte att det är brukligt att behandla flickor på ett annat sätt än pojkar och därför har jag aldrig betraktat mig som annat än människa. Det är en av de största gåvor som man kan få. Han levde också efter principen att Gud skapat jorden så pass stor att det finns plats för oss alla, så som vi är.
Annonser

6 svar

 1. En väldigt intressant blogg du för Sophia, har läst några av dina poster och jag uppskattar den verkligen. Fortsätt med bloggandet!

 2. Tackar allra ödmjukast. Det värmde!

 3. Jättekul att läsa din blogg! Ska läsa mer! Läser samma program som du fast ekonomisk inriktning.

 4. Tack, vad kul att höra. 🙂 Vad läser du för termin?

 5. Hej Sophia,
  vill bara säga tack för att du uppmärksammat bloggen min som heter Imagine.

  Så nu har jag varit inne hos dig ett antal gånger och läst dina inlägg som innehåller mycket nyttigt och intressant.
  En blogg man alltid kan återvända till.

  Ha det gott!

 6. Jösses vilken snygg site.
  Har inte hunnit bedöma innehållet än.
  Linköping, vilka minnen det väcker, hade studentrum vid flamman. Pluggade till ekonom samt betade av en hel del kurser i bl a handelsrätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: